دروغ-گفتن-بچه
تعداد لایک: 7
تعداد لایک: 7

دروغ گفتن در کودکان

همه ما در بسیاری از مواقع دروغ می گوییم و با تغییر شکل دادن واقعیت می کوشیم دروغ هایمان را توجیه کنیم؛ولی وقتی یکی از کودکانمان دروغ کوچکی می گوید، بسیار عصبانی و برآشفته می شویم.فهم تفاوت میان واقعیت و دروغ مشکل است و شکل گیری و این فهم در کودک،به زمان نیاز دارد.

دکتر ژان پیاژه روانشناسی تکاملی معروف کشف کرد که کودکان تا حدودی چهار سالگی بر اساس خشنودی والدینشان رفتار می کنند. بدین معنا که :«هر چیز مامان وبابارو خوشحال کنه خوبه و هر چیز باعث بشه عصبانی و ناراحت بشن بَدِه.» بی تردید، اگر دختر کوچکی به مادرش بگوید که گلدان مورد علاقه او را شکسته است،مادرش خیلی عصبانی می شود از آنجا عصبانی کردن مادر بد است! راه حل واضح و روشن کودک این است که بگوید گلدان را نشکسته. و به همین ترتیب ، کاملا طبیعی و عادی است که کودکی در حالی که دور لب و دهانش آغشته به مربا است، مستقیم به چشمان مادرش نگاه کند و بگوید که اصلا روحش از وجود مربا خبر نداشته است!

گرچه ممکن است دانستن این واقعیت عصبانی کننده باشد؛ولی یاد گرفتن تفاوت بین حقیقت و دروغ و افسانه نیاز به زمان دارد.حتی کودکان کلاس اول هم ممکن است به خوبی این تفاوت را درک نکرده باشند.

زمانی که کودک به تشخیص میان واقعیت و رویا می پردازد، همچنین یاد می گیرد که دروغ،دروغ است حتی اگر مصلحتی باشد. در حدود هفت سالگی،کودک نسبت به دروغ گفتن احساس بدی پیدا می کند، حتی اگر کسی متوجه دروغ گویی او نشده باشد.کودک در این سن، مفهوم کاربد،مجازات و جنایت را درک می کندو شاید می ترسد که حتی اگر والدینش برای دروغگویی اش اورا تنبیه نکنند، خدا او را مجازات کند. کودک در حدود یازده یا دوازده سالگی با ارزیابی واقعیت ها می پردازد که طبق نظریه دکتر پیاژه، نشانگر بلوغ و تجربه کودک است. در این سن، کودک این موضوع را درک میکند که جامعه برمبنای اعتماد بنا شده است و اگر نتواند اعتماد مردم را جلب کند، شکست خواهد خورد.آرمانگراهای فردا ، همین جا است که شکل گیری شخصیت خود را آغاز می کنند.

مهمترین دلایل  دروغ  گفتن کودکان

دلایل گوناگونی برای دروغگویی کودکان وجود دارد با شناسایی علت اصلی دروغ گفتن کودک و پنهان کاری او می توان برای ازبین بردن دروغگویی اقدام کرد.

1)ترس از تنبیه

2) دست یافتن به خواسته ها

3) اجتناب از سرزنش

4) احساس شرم و خجالت

5)مشاهده و تقلید از رفتار والدین

6) حفظ اعتماد به نفس و خودنمایی

7)جلب توجه و محبت

8)تاثیر همسالان

بنابراین،دروغ گویی و راستگویی در سنین مختلف، تعابیر مختلفی دارد. وقتی کودکتان دروغ می گوید آن را یک مشکل شخصیتی نپندارد، بلکه از راه حل هایی که در پی آمده اند استفاده کنید تا کودک،بر حسب سطح فهم و درکش بتواند راستگو باشد.

1)مفهوم حقیقت را به کودک بیاموزید

  • از مواقع بازی استفاده کنید. در هنگام بازی، موقعیت های فراوانی وجود دارد که با کودک ، تفاوت بین واقعیت و رویا را تمرین کنید.
  • به کودکتان کمک کنید تا تفاوت میان رویا و واقعیت را دریابد و بداند که هر چی در رویا باشد و ماآرزوی آن را داشته باشیم، واقعیت نمی یابد.

2) الگوی رفتاری خوبی برای کودکتان باشید

کودکان همچون دوربین فیلمبردای هستند. هرچه را که می بینند یا می شنود، ضبط می کنند و بعدا آن را عیناٌ اجرا می کنند

3) باعث دروغگویی کودک نشوید

4) جریمه دروغگویی را از جریمه رفتارهای نادرست دیگر جدا کنید

5) راستگویی را تقویت کنید

6)در صورتی که دروغگویی مداوم و جدی، از یک متخصص کمک بخواهید

تعداد لایک: 7

۵ مقاله اخیر از این قسمت برای شما در دسترس است.

بغل-کردن-خود
تنهایی وجودی: شکلی از تنهایی برای آگاهی و کنار آمدن با اضطراب
زمان مطالعه: 10 دقیقه
خودشیفتگی-در-دنیای-مجازی
چرا خودشیفته‌ها از شبکه‌های اجتماعی بیش از حد استفاده می‌کنند؟
زمان مطالعه: 13 دقیقه
عشق-و-معنویت
صمیمیت معنوی با افزایش رضایت و تعهد در روابط عاشقانه
زمان مطالعه: 10 دقیقه
هیپنوتیزم-درمانی
هیپنوتیزم درمانی
زمان مطالعه: 8 دقیقه
عزت-نفس
چگونه عزت نفس را افزایش دهیم؟
زمان مطالعه: 15 دقیقه

می تونیم در این باره باهم حرف بزنیم.

اسرین-عبداله-زاده
اسرین عبداله زاده
کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی

دوره ای که برای بسیاری از افراد مفید بوده.

نظرات

نظر شما در این مورد چیه؟

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *